Whiskyproevers uit Alkmaar

Whiskynieuws

De geboorte van een vat US-style

The Birth of a Barrel from Travis Robertson on Vimeo.


Shackleton ontdooit

In november 2009 werden er op de Zuidpool, in het voormalig kamp van de pool-ontdekkingsreiziger Shackleton  …… twee kratten met whisky, in stijf bevroren toestand, aangetroffen.  Ze waren begraven onder een hut die door Shackleton werd gebruikt bij zijn expeditie op de Zuidpool tussen 1907 en 1909. Het bleken flessen Mackinlay’s van de blender White & MacKay en vermoedelijke distilleerdatum ligt tussen 1895 en 1898. Leuk is daarbij dat White & MacKay en nog steeds bestaat en dat Mackinlay’s ook nu nog wordt gemaakt!

Drie van de flessen, inmiddels zorgvuldig ontdooit,  gaan nu terug naar de oorspronkelijke maker. De master-blender van White & MacKay gaat met een aantal experts met de flessen aan het werk om te proberen een whisky te vervaardigen die in smaak en geur exact  met die oude whisky overeen komt.

Wellicht over een paar jaar:  Shackleton’s reserve?


Dieven stelen meer dan 250.000 pond aan whisky

Dieven stelen meer dan 250.00 pond aan whisky uit een transport-depot gelegen vlak naast een politiebureau.

Twee volgeladen trailers met whisky van het merk Grands, die klaar stonden om naar Frankrijk te worden vervoerd, zijn gestolen van een beveiligd terrein in Dumfries. De whisky was daar aangekomen om op woensdag 10 februari om ongeveer 18.30 uur. Toen de chauffeurs op donderdag om ongeveer 04.00 uur bij het terrein aankwamen om de trailers op te halen, waren ze weg. De dieven hebben hun slag geslagen, ondanks de aanwezigheid van bewakers, camera’s en elektronische hekwerken. De betreffende trailers zien er uit als containers, zijn geel van kleur en de tekst “Currie Transport” op de zijkanten.

De plaatselijke politie heeft een beroep gedaan op het publiek om eventuele tips aan hen te melden.

Bron: http://news.bbc.co.uk


Na 100 jaar weer Engelse whisky

Een dubbele Engelse whisky graag. Natuurlijk mijnheer, en sorry voor het 100 jarige wachten.

Whisky, dat is bekend, is Schots. En als het niet Schots is, dan is het Iers. In dat geval wordt het geschreven als “whiskey”. Het zou ook nog Amerikaans kunnen zijn en dan heet het “bourbon”. En als het helemaal moet kan het ook uit Japan komen, maar dat kun je beter niet in gezelschap zeggen.

Wat het niet is, is Engels. Engelsen maken bier en gin en soms ook zelfs wat wijn, al is dat alleen om de Fransen dwars te zitten. Maar het maken van whisky laten ze over aan de noorderburen. (more…)


Nieuwe whiskywet in Schotland van kracht

Dit mag dus niet meer.

Op 23 november 2009 is een nieuwe whiskywet van kracht geworden in Schotland die regels geeft over het maken, bottelen en etiketteren van whisky. De nieuwe regels gaan ver in de wettelijke bescherming van Schotse whisky tegen imitaties en moet zorgen dat de consument heldere en eenduidige informatie krijgt middels de etiketten. (more…)