Whiskyproevers uit Alkmaar

– Bestuur

Wullie MacMorland, voorzitter

Ik ben sinds 1989 de uitbater van Schots Restaurant Hielander in Alkmaar en tevens voorzitter van de Ben Nevis Club. Als geboren en getogen Schot is mijn voorliefde voor whisky mij letterlijk met de paplepel ingegeven! Inmiddels trots bezitter van meer dan 600 single malts, houder van de Schots Single Malt Whisky Society Award en culinair schrijver voor meerdere whiskybladen. Als één van de oprichters van de club in 1995 is het fantastisch om te zien hoe onze vereniging in de laatste jaren een explosieve groei heeft meegemaakt. Met enige trots kan ik u vertellen dat wij de één na grootste whisky club in Nederland zijn. Het huidige bestuur vormt een enorm sterk team dat hopelijk nog vele jaren door mag gaan met deze zeer aangename club.

Robert Eekma, vice-voorzitter en algemene zaken

Al vele jaren ben ik zowel als lid als bestuurslid actief bezig voor de Ben Nevis club. Sinds de jaarvergadering van 2012 doe ik dat nu ook als vice-voorzitter. Mijn voorliefde voor whisky is al weer vele jaren een plezierige tijdbesteding. Buiten onze club om geef ik, al dan niet in combinatie met anderen, ook whisky proeverijen. Wat ik daarbij altijd voor ogen heb is dat het vooral gezellig en lekker moet zijn. Dat probeer ik ook altijd voor te staan bij onze club proeverijen. Je moet er vooral (met elkaar) van genieten. Het is als bestuurslid altijd een fantastische bezigheid om weer bijzondere whisky’s te mogen uitzoeken en dat we daar dan met elkaar weer een gezellige avond mee hebben.. Ik hoop dit dan ook nog vele jaren te kunnen blijven doen, samen met mijn zeer enthousiaste mede bestuursleden.

martinkraanMartin Kraan, secretaris en ledencontacten

Van whisky kan je natuurlijk in je eentje gaan genieten, maar vele malen mooier is het natuurlijk om dit met meerderen te doen. Nog mooier is het, om bij te dragen aan de proeverijen en feesten van je favoriete club, de Ben Nevis Club. Dit doe ik dan ook met veel plezier, want het is natuurlijk heerlijk om te zien dat iedereen weer geniet van een perfecte proefavond vol met prachtige whisky en nieuwe ervaringen. Een onderdeel van mijn takenpakket is het maken van de kleurrijke boekjes voor de proeverijen en overige evenementen, want ook de verhalen om de whisky heen dragen mijn inziens bij aan de sfeer rondom het proeven. Zelf woon ik in Alkmaar, kom uit het jaar 1971, wat mij de benjamin van het bestuur maakt. Inmiddels ben ik al heel wat jaartjes lid en hoop ik in iedergeval ook heel wat jaartjes onderdeel uit te mogen maken van dit fantastische bestuur en onze proefavonden naar een nog hoger plan te brengen.

Deborah van Woudenberg, penningmeester

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met whisky was in 2000. Ik kwam terug uit Ierland en had voor mijn vriend een fles 12-jarige Bushmills meegenomen. Hij bleef maar aandringen dat ik het ook moest proeven. Daar heeft hij nu nog spijt van! Door het geven van rondleidingen namens de Ben Nevis Club tijdens het Hielander Whiskyfestival in Alkmaar heb ik een hoop geleerd over whisky. Ook is mijn smaak in de loop van de tijd verder ontwikkeld. Ik vind inmiddels ook geturfte whisky’s erg lekker. Wat ik het mooie vind van de Ben Nevis Club is dat je op proefavonden verschillende whisky’s kunt drinken en zo kunt uitvinden wat voor jou een lekkere whisky is zonder dat je meteen een hele fles hoeft te kopen. Ook whisky’s die (bijna) niet meer te koop zijn, worden soms geschonken. Dat is ook een van de redenen dat ik me vereerd voelde dat ik als penningmeester werd voorgedragen. Ik hoop dat ik deze werkzaamheden nog vele jaren mag doen.

karelerfmannKarel Erfmann, Feest/uitjes en Algemene zaken

Mijn Whisky passie is ongeveer 7 jaar geleden ontstaan door mijn schoonvader Gerard. Hij is een whisky genieter en heeft mij besmet. Daarnaast werd ik door mijn Ierse en Schotse klanten vaak verwent met een mooie fles whisky. Ik kreeg meer dan, dat ik dronk hetgeen resulteerde in het ontstaan van de combinatie whisky verzamelen en drinken. Ik ben met name liefhebber van Arran en Edradour maar sla geen ander lekker glas af. De Ben Nevis club is de plek waar ik me thuis voel. Ik ben dan ook blij om deel te mogen uitmaken van het bestuur en denk dat ik een bijdrage kan leveren in het regelen en ritselen van diverse zaken. Een van de hoogtepunten voor mij was het organiseren van het super gezellige Pinksteruitje in Schotland vorig jaar. Met een grote spontane en leuke club hebben we een top weekend beleefd waar alles meezat. Het viel me wel op dat ik zelf niet op de groepsfoto stond bij Edradour omdat ik over mijn verzameling zat te kletsen met de eigenaar Andrew. Ik hoop nog vele tripjes te mogen organiseren en dit succes te evenaren.