Whiskyproevers uit Alkmaar

Shackleton ontdooit

In november 2009 werden er op de Zuidpool, in het voormalig kamp van de pool-ontdekkingsreiziger Shackleton  …… twee kratten met whisky, in stijf bevroren toestand, aangetroffen.  Ze waren begraven onder een hut die door Shackleton werd gebruikt bij zijn expeditie op de Zuidpool tussen 1907 en 1909. Het bleken flessen Mackinlay’s van de blender White & MacKay en vermoedelijke distilleerdatum ligt tussen 1895 en 1898. Leuk is daarbij dat White & MacKay en nog steeds bestaat en dat Mackinlay’s ook nu nog wordt gemaakt!

Drie van de flessen, inmiddels zorgvuldig ontdooit,  gaan nu terug naar de oorspronkelijke maker. De master-blender van White & MacKay gaat met een aantal experts met de flessen aan het werk om te proberen een whisky te vervaardigen die in smaak en geur exact  met die oude whisky overeen komt.

Wellicht over een paar jaar:  Shackleton’s reserve?

Comments are closed.