Whiskyproevers uit Alkmaar

Na 100 jaar weer Engelse whisky

Een dubbele Engelse whisky graag. Natuurlijk mijnheer, en sorry voor het 100 jarige wachten.

Whisky, dat is bekend, is Schots. En als het niet Schots is, dan is het Iers. In dat geval wordt het geschreven als “whiskey”. Het zou ook nog Amerikaans kunnen zijn en dan heet het “bourbon”. En als het helemaal moet kan het ook uit Japan komen, maar dat kun je beter niet in gezelschap zeggen.

Wat het niet is, is Engels. Engelsen maken bier en gin en soms ook zelfs wat wijn, al is dat alleen om de Fransen dwars te zitten. Maar het maken van whisky laten ze over aan de noorderburen.

Tot voor kort tenminste. Donderdag 10 december werd namelijk voor het eerst in meer dan een eeuw weer een Engelse whisky gebotteld op een distillery in Nordfolk, waarbij gebruik werd gemaakt van Engelse gerst, Engels water en door een team van Engelse medewerkers onder leiding van een man wiens favoriete borrel altijd een rode wijn was. Ze werden echter wel allemaal opgeleid door een Schot; sommige dingen zijn waarschijnlijk onvermijdelijk.

De eerste gelimiteerde botteling van de St. George’s Distillery, die al goed ontvangen werd door de kenners, is al lang geleden uitverkocht. De volgende, een geturfde versie, gaat volgend voorjaar in de verkoop en is op het moment van dit schrijven nog verkrijgbaar.”

”Maar morgen, wie weet” zei de managing director Andrew Nelstrop aan het einde van die donderdag die zo druk was dat het kleine familiebedrijf had besloten de telefoon maar niet meer op te nemen. Voor de Nelstrop’s, een gevestigde boerenfamilie in Nordfolk was het maken van whisky, in een streek die vooral bekend is van kalkoenen en knollen(veevoer), een droom die meer dan 40 jaar was gekoesterd.

Volgens Nelstrup (de kenners zijn het hierover niet helemaal met elkaar eens) werd de laatste Engelse whisky gemaakt in Stratford, Oost Londen. Omstreeks 1890 schakelden zij daar over naar gin en werd kort daarna die distilleerderij door brand verwoest.

Het water voor St. George’s komt van een boorgat in de tuin, ongeveer 50 meter onder de distillery. In november 2006 is het distilleren gestart en nu, drie jaar en 2,5 miljoen Engelse ponden later, mag het distillaat dat heeft gelegen op bourbonvaten, single malt whisky worden genoemd. De verwachte productie beloopt zo’n 200.000 flessen op jaarbasis en de winkelprijs zal rond de 35 pond liggen.

Het team van St. George’s is opgeleid door Iain Henderson, de Schot die voorheen leiding gaf aan de Laphroaig distillery. Hij werd overgehaald om zijn pensioen te onderbreken en naar Nordfolk te komen. “Een Schot die Engelsen leert hoe ze whisky moeten maken”, gaf Nelstrop toe, “klinkt onlogisch en misschien zelfs onpatriottisch. Hij heeft ons een jaar gegeven en toen verdween hij weer naar het noorden. En ja, ze lieten hem daar toch weer binnen”.

Bron: www.timesonline.co.uk

Comments are closed.