Whiskyproevers uit Alkmaar

Cock-a-leekie

Maaltijdsoep met van kip en prei

Ingredienten (4 pers.):
100 ml whisky (b.v. Talisker)
1,1 liter water
1 afgestr. eetlepel dragon
1 theelepel bruine suiker
2 of 3 kippenpoten (toaal ca. 700 gr)
2 plakken doorregen bacon, in stukjes gesneden
1 kleine runderschenkel
500 gram prei
1 ui, grof gesnipperd
Zout en peper
6 voorgeweekte pruimen zonder pitten
1 eetlepel peterselie

Bereiding:
Meng de whisky met het water , de dragon en de bruine suiker. Doe de kip, bacon en schenkel in een grote pan en giet het whiskymengsel er overheen. Afgedekt 1 nacht laten marineren. Snij de volgende dag de preien in de lengte doormidden en snijd ze in stukken van ca. 3 cm. Houd 1/2 prei achter en doe de rest in de pan erbij. Ook de ui nu toevoegen alsmede peper en zout naar smaak. De pan opzetten en langzaam aan de kook brengen. Afdekken en laten pruttelen tot de kip volledig gaar is (ca. 1,5 uur). E.v.t. overtollig vet van het oppervlak verwijderen. De kip uit de pan halen en vel, kraakbeen en botjes verwijderen. Het kippenvlees in stukjes snijden en terug in de pan doen. Schenkel uit de pan halen. Als er nog iets over is, in kleine stukjes snijden en terug in de pan. Dan de gewelde pruimen, de peterselie en de achtergehouden prei toevoegen en nog eens een kwartier tot twintig minuten doorsudderen.

deagh chàil

Comments are closed.