Whiskyproevers uit Alkmaar

Haggis

Bij alle landen in de wereld bevat de traditionele keuken de ingrediënten die daar voor handen zijn. Schotland is daarop geen uitzondering. Voor wie eens “buiten de deur” wil eten…… Haggis

Haggis is waarschijnlijk hèt meest bekende gerecht van Schotland. Het wordt vervaardigd van het vlees waarvan er in Schotland veruit het meest voorhanden is; schaap. Traditioneel wordt op Burn’s night (25 januari) de haggis op een schaal de eetkamer binnengevoerd. Achter degene die de haggis draagt, loopt een Schot met twee gekruiste flessen whisky.
Hoe traditioneel wil je het hebben?…

Benodigdheden:
2 middelgrote gesnipperde uien
1 tl zout
½ tl peper
1 tl nootmuskaat
½ tl foelie
1 kopje havermout
3 koppen niervet
1 kop runderbouillon
1 runderdarm; hart, longen en lever van een schaap

Bereiding:
Verwijder zoveel mogelijk vet en pezen van het vlees en zet het op met water. Ongeveer 1 uur zachtjes laten koken, afgieten en af laten koelen. Daarna het vlees heel fijn snijden en grondig mengen met de ui, zout, peper, nootmuskaat, foelie, havermout, niervet en bouillon. Dan dit mengsel in de darm stoppen (niet tè vol, anders kan hij barsten!) en de beide uiteinden met een touwtje dichtbinden. Let wel op dat er in de darm nog wat ruimte over blijft! Vervolgens de haggis in een pan met ruim kokend water doen en ongeveer 3 uur laten koken. Serveren met gegratineerde aardappelpuree en koolraap.

deagh chàil

Comments are closed.