Whiskyproevers uit Alkmaar

Scotch Broth

Maaltijdsoep met lamsvlees

Ingredienten (6 pers.):
ca. 35 gram gedroogde erwten
2 eetlepels parelgort (gepelde gerst)
ca. 750 gr. lamskoteletten
1,5 liter water
1 flinke prei
400 gr. koolraap
1 flinke winterwortel
1 stengel bleekselderij
175 gr. gesneden witte kool
gehakte peterselie
peper en zout

Bereiding:

Doe de erwten in een bakje met heet water en laat ze minstens 8 uur weken. Daarna afspoelen en uitlekken. Snij de koolraap in stukjes van 1 a 2 cm. De prei in de lengte halveren en stukjes snijden van 2 cm. Erwten, gort en koteletjes in een grote pan doen en het water erbij. Aan de kook brengen. Na enkele minuten koken met een schuimspaan het schuim van het water verwijderen. Dan de prei en koolraap toevoegen en op een laag vuur 1,5 uur laten sudderen. De wortel in stukjes van 1 cm snijden. Een stengel bleekselderij in de lengte halveren en in stukjes van 1 cm snijden. Toevoegen aan de soep en nog eens 30 minuten zonder deksel zachtjes doorkoken. Koteletten uit de pan halen, evt. vet verwijderen, botjes verwijderen en vlees terug in de pan doen. Dan de kool erbij doen en even meekoken. Op smaak brengen met peper en zout en de peterselie na het opdienen er over heen strooien.

deagh chàil

Comments are closed.