Whiskyproevers uit Alkmaar

Jeff’s whiskytaart

Dit recept is om alle whisky die je niet meer wilt drinken te verwerken in een overheerlijke taart. Persoonlijk gebruikte ik het recept vooral om alle overtollige blends die mij in den beginne gegeven werden te verwerken…

Ingredienten:
Chocoladebodem:
8 eieren
150 g suiker
210 g bloem
20 g cacaopoeder
20 g amandelschaafsel
1 flinke theelepel bakpoeder
80 g boter

Om erover te strooien:
30 g amandelschaafsel
Taartsiroop
100 ml water
50 g poedersuiker
250 ml whisky

Chocolademousse:
500 g witte couverture
2 eieren
3 eidooiers
600 g slagroom
80 ml whisky

Garneringschaafsel van pure couverture

Bereiding:
1. Bekleed de bodem van de ingevette springvorm met bakpapier. Klop de eieren en de suiker eerst met een garde warm au bain marie en daarna koud en luchtig met een mixer. Schep er met een keukenlepel de bloem, het cacaopoeder, het amandelschaafsel en bakpoeder door. Voeg tenslotte de vloeibare boter toe. Schep het deeg in de vorm, strijk het glad en bak het.

2. Strooi het amandelschaafsel uit over een bakblik en rooster het goudgeel.

3. Smelt voor de taartsiroop de poedersuiker in het water en voeg de whisky toe. Stort de chocoladebodem uit de vorm en verwijder het papier. Snij de bodem tweemaal overlangs door en leg het onderste deel op een schaal.

4. Smelt voor de chocolademousse de witte couverture in een kom au bain-marie. De couverture moet goed warm zijn, ongeveer 40 graden. Klop de eieren en de dooiers eerst warm au bain-marie en dan verder met een mixer tot de massa koud is. Klop de slagroom op zonder suiker. Giet een deel van het eimengsel, de whisky en wat opgeklopte slagroom in de couverture en roer alles glad. Schep de resterende slagroom door de eimassa. (wanneer die niet stijf wordt of op laten stijven in de koelkast of stijfkloppen)

5. Doordrenk de chocoladebodem met de taartsiroop. Gebruik daarvoor een kwastje. Smeer er een derde van de chocolademousse over en bestrooi die met het amandelschaafsel. Leg daarop de tweede bodem. Doordrenk ook deze bodem met de taartsiroop en smeer hem dan in met het tweede deel van de chocolademousse. Leg hierop de derde bodem, verdeel er de resterende taartsiroop over en smeer de taart helemaal rondom in met de resterende mousse. Maak met een paletmes reliƫf op het oppervlak en strooi er pure couverture op.

6. Zet de taart minstens drie uur op een koele plek. Het is nog beter als de taart de hele nacht in de koelkast kan rusten.

Comments are closed.