Whiskyproevers uit Alkmaar

Shortbread

Traditioneel Schots zandgebak

Ingrediënten (4 pers.):
225 gram boter
175 gram witte basterdsuiker
3 el whisky
75 gr. gepelde amandelen
50 gr. oranjesnippers
350 gr. bloem
115 gr rijstebloem
1 tl kristalsuiker

Bereiding:
Snij de boter in kleine stukjes. In een schaal doen en met 2 el whisky en de basterdsuiker tot een homogeen mengsel kloppen. Twee/derde van de amandelen fijn hakken en toevoegen. Dan de beide bloemsoorten en de oranjesnippers toevoegen en alles mengen tot alle ingrediënten gelijk verdeeld zijn. Het mengsel dan in een ingevet bakblik doen en gelijkmatig verdelen. Gaatjes prikken in de bovenlaag en de overgebleven amandelen op een decoratieve manier boven op het deel aanbrengen. Eventueel met een mes of vork wat lijnen aanbrengen en bestrooien met de kristalsuiker. Dan afbakken in de oven op een temperatuur van 160 Cº gedurende ongeveer 30/40 minuten, tot de koek een mooie gouden kleur heeft gekregen. Dan de koek uit de oven halen en besprenkelen met de overgebleven whisky. Laten afkoelen in het bakblik en smullen maar!

deagh chàil

Comments are closed.