Whiskyproevers uit Alkmaar

Twee geluksvogels op whiskycruise

Toen wij (Edo Postma & Arie Dekker) tijdens het jubileumfeest in november een door slijterij Zeewijck & De bennevisclub gesponsorde Whisky op Zee minicruise als hoofdprijs in de loterij wonnen konden we niet vermoeden hoe leuk dit zou worden.  Inmiddels zijn we 1 minicruise van 2 nachten en 3 dagen verder, hebben we 7 bijzondere whisky’s geproefd in de Masterclass onder leiding van Jan Beek en zijn we op verkenning geweest in een proeverij van zo’n 70 verschillende whisky’s, dit allemaal met 94 deelnemers .

“It’s a man’s thing”
Whisky blijkt toch nog steeds een “ mannending” te zijn; met 80 mannen en 14 vrouwen is de verhouding erg scheef. Tot zover de droge cijfers, maar wat deze trip echt onvergetelijk maakt is de prima verzorging en sfeer. Dat begint al direct bij het inschepen op de vrijdagavond. Na een korte verkenning van het schip King of Scandinavia is er een uitstekende buffetmaaltijd en start om 20:00 uur de proeverij. Omdat het proeflokaal open is tot 23:00 is deze proeverij een heel ongedwongen doorlopende happening.  Alle 70 whisky’s noemen wordt wat veel, laten we zeggen dat er gerenommeerde distilleerderijen als Macallan, Highland Park, Glendronach, Jura, Bowmore, Dalmore en vele andere vertegenwoordigd waren met fraaie producten. Ook de onafhankelijke bottelaars waren prominent aanwezig met bijzondere bottelingen. Vooral een 22 jaar oude Glenlossie uit 1988 uit de Gordon & MacPhail Reserve serie maakt indruk. Deze zou volgens het etiket afkomstig zijn uit een refill American Hogshead maar de kleur en smaak geven heel duidelijk aan dat er ook Sherry in het spel is. Volgens Jan Beek van van Wees zou dat kunnen omdat Hogsheads ook vaak worden samengesteld uit hout van verschillende eerder gebruikte vaten.

Little Britain
Omdat we niet hebben gekozen voor de masterclass in Durham maar voor die op de terugvaart hebben we een flink deel van de zaterdag te besteden in dit leuke, typisch Engelse plaatsje. Naast een ouderwetse overdekte markt en het (gesloten) kasteel is de kathedraal de trekpleister. Op de zaterdagse markt op het centrale pleintje valt vooral de zielige vertoning op van een valkenier die probeert direct klaar foto’s te slijten van voorbijgangers met één van zijn vogels.

Rasverteller Jan Beek
Weer aan boord nemen we ’s avonds van 20:00 tot 22:30 deel aan de masterclass met Jan Beek. Bijzondere whisky’s die in een goede opbouw aan bod komen. Van een Signatory Strathmill 1992, via een zeer complexe Lonach botteling van een 38 jaar oude MacDuff uit 1969 tot de 12 jaar oude cask strength Ultimate botteling van een geturfde Bunnahabhain uit 1997. Niet alleen door de bijzondere whisky’s maar ook door de enthousiaste begeleiding van Jan Beek is deze masterclass er eentje om te onthouden.

En dan, na een tweede nacht slapen aan boor is het zondagochtend, de zomertijd ingegaan, en de door Richard en Esther Blesgraaf van slijterij Zeewijck in IJmuiden georganiseerde Whisky op zee minicruise ten einde. Dank Richard en Esther voor de hartstikke leuke reis die voor ons echt een hoofdprijs was.

O ja, om het rijtje droge cijfers nog te completeren. Tijdens de omzwervingen door Durham liet Edo mij trots de sticker op zijn cameratas zien met de tekst “I have climbed Durham Cathedral”. Die had hij verdiend door langs de krappe wenteltrap met 350 (!) treden de toren van de kathedraal te beklimmen.

Arie Dekker

Comments are closed.